Norge i samarbeide med Israel

Norge og Israel har svært like mål i klima og miljøpolitikk. Folk flest vil merke det på overgangen til el-bil. Israel har som mål og gå helt over til el-bil innen 2030, og Norge har samme mål for 2025. Israel ønsket tidlig å bli helt uavhengig av bruk av olje, selv om de har gass.

Men overgang til elbil innebærer at man trenger mer elektrisk kraft. Der har også begge land en felles strategi. Strategien for Israel er å bytte ut deres kullkraftverk med gasskraftverk (som er mer miljøvennlige), mens Norge har samme mål for kullkraftverkene i Europa.

For å få ned CO2-utslipp må gassen til el-produksjon renses (CCS). Norge har lang erfaring på dette feltet på Mongstad. I Norge betyr CO2 rensing en så høy utgift for el-produksjon at gass utkonkureres av vannkraft og annen fornybar energi-produksjon. Men i Israel og Europa, som ikke har samme tilgang til vannkraft, kan det være lønnsomt  å bruke CCS-teknologi. Dette er betinget av at prisen på CO2 går opp.

CCS kan også bli nødvendig sett i en global sammenheng for å få ned CO2-nivået i den globale atmosfæren. Da kan det være nødvendig (og lønnsomt) å ha kompetanse på feltet i land som Israel og Norge. Det vil dreie seg om teknologi for å dra CO2 direkte ut av luft, eller separere den, for siden å lagre den under bakken. I Norge gjøres dette bl.a på Sleipner-feltet i Nordsjøen der man separerer fjerner CO2 fra naturgass. Denne lagres så på oljefeltet som 1 million CO2 pr.år. I Israel har man mulighet til å lagre 20 gigatonn Co2 totalt i områder som er undersøkt i Negev-ørkenen.

Og som med alt annet er det mange problem med å lagre store mengder CO2 under bakken. Dette er problemer som Norge og Israel sammen må finne ut av i årene som kommer.

Både i Norge og Israel arbeider man med å kunne fange CO2 og omdanne denne til ulike produkter som gjødsel, dyrefor, og annet.

En svært god artikkel om CCS i Israel ligger her. (Engelsk tekst starter litt ute i pdf-dokumentet.)

Israel har også lang erfaring med CO2 forskning. Landet begynte tidlig å lagre CO2 på sitt oljefelt, Heletz.Trykk for info.

 

 

 

Del denne siden